Πως επιλέγουμε τον σωστό μηχανισμό ρολογιού

Φτιάχνουμε ένα νέο ρολόι από το μηδέν

Δίσκος βινυλίου

Δίσκος βινυλίου

Εάν αποφασίσεις να κάνεις ένα ρολόι από βινύλιο που το πάχος του είναι 2mm τότε θα επιλέξεις έναν μηχανισμό που δέχεται καντράν με πάχος έως 4mm. Μπορείς να επιλέξεις μηχανισμό ρολογιού με εκκρεμές ή χωρίς, ανάλογα με την ιδέα που έχεις.

Δες εδώ τον μηχανισμό ρλογιού.

Plexiglass ή γυαλί<

Plexiglass ή γυαλί

Στην περίπτωση που επιλέξεις να κατασκευάσεις ένα ρολόι από plexiglass ή γυαλί των 5mm τότε θα πρέπει να επιλέξεις έναν μηχανισμό που δέχεται καντράν με πάχος έως 6,8mm.

Δες εδώ τον μηχανισμό ρολογιού.

MDF ξύλο

MDF ξύλο

Αποφάσισες να κατασκευάσεις ένα ρολόι από MDF με πάχος 10mm, τότε πρέπει αντίστοιχα να επιλέξεις έναν μηχανισμό που δέχεται καντράν με πάχος έως 13,1mm.

Δες εδώ τον μηχανισμό ρολογιού.

Ξύλο θαλάσσης

Ξύλο θαλάσσης

Ένα όμως έχεις μαζέψει ένα ωραίο ξύλο θαλάσσης ή ένα ξύλο ελιάς με πάχος 15mm και θέλεις να το μετατρέψεις σε ρολόι, τότε θα διαλέξεις έναν μηχανισμό που δέχεται καντράν με πάχος έως 19,2mm.

Δες εδώ τον μηχανισμό ρολογιού με μακρύ άξονα.

Ρόδα ποδηλάτου

Ρόδα ποδηλάτου

Βρήκες στην αποθήκη σου μια ρόδα ποδηλάτου ή κάποιο ιδιαίτερο υλικό με πάχος παραπάνω από 19mm και θέλεις να το κάνεις ρολόι; Τότε μπορείς στο υλικό αυτό να δημιουργήσεις μια εσοχή και να μπει χωνευτός ο μηχανισμός έτσι ώστε στο σημείο που θα περάσει ο άξονας του μηχανισμού το πάχος του υλικού να είναι μικρότερο από 19mm.

Δες εδώ τον κατάλληλο μηχανισμό ρολογιού.

Δεν θα χρησιμοποιήσεις καθόλου καντράν

Δεν θα χρησιμοποιήσεις καθόλου καντράν

Στην περίπτωση αυτή επιλέγεις τον μηχανισμό με τον πιο κοντό άξονα (4mm). Μπορείς να καλύψεις το μηχανισμό με ένα plexi glass ή ένα χαρτόνι, ή ένα cd βαμμένο στο χρώμα του τοίχου.

Δες εδώ ένα σετ μηχανισμού με μεγάλους δείκτες.

Αντικαθιστούμε τον μηχανισμό σε κάποιο ρολόι που δεν λειτουργεί.

Αντικατάσταση του μηχανισμόυ

Αντικατάσταση του μηχανισμού.

Εάν θέλεις να επισκευάσεις κάποιο παλιό ρολόι του οποίου ο μηχανισμός έχει σταματήσει να λειτουργεί, τότε για να επιλέξεις τον σωστό μηχανισμό θα πρέπει είτε να μετρήσεις το πάχος του καντράν που έχει το ρολόι, είτε να μετρήσεις το μήκος του άξονα όπως φαίνεται στην φωτογραφία.

Δες εδώ τους μηχανισμούς ρολογιού.

Extra tip:

Να γνωρίζεις οτι το υπόλοιπο μήκος του άξονα του μηχανισμού καταλαμβάνεται από τους δείκτες.

Στην περίπτωση της επισκευής, να γνωρίζεις ότι ίσως οι παλιοί δείκτες του ρολογιού να μην εφαρμόζουν στον νέο μηχανισμό. Εμείς προτείνουμε μαζί με τον μηχανισμό να διαλέξεις και τους δείκτες που ταιριάζουν στο ρολόι. Υπάρχει τόσο μεγάλη ποικιλία που σίγουρα θα βρεις τους ιδανικούς δείκτες.

Δες εδώ όλους τους δείκτες ρολογιού.

Copyright © 2019-Timemaster